Builder

web application developer blog

Kategori: Sunucu Tarafı (Backend)

Github kapatıldı, kodlarınıza nasıl erişirsiniz? Projenizi nasıl devam ettirirsiniz?

Aslında bambaşka bir blog hazırlığı içerisindeydim ama aniden gelişen bu olay nedeniyle bu konuyu yazmak zorunda kaldım. Anladığım, kadarıyla DNS ile ilgili bir engelleme yok. Sadece https ile ilgili bir ağ erişiminin bozulması söz konusu. Bu nedenle https yerine ssh ile erişmeyi denedim ve işime kaldığım yerden devam etmeyi başardım. Adım adım anlatmak gerekirse: Github, SSH erişim bilgilerini öğrenme. repository’nizi…

Kullanışlı Python Kestirmeleri- Python Cheat Sheet

Python, kestirmeleri ile ünlü bir dildir. Python, C syntax’ını kullanan dillerden geçenler için sürprizlerle doludur. Bu yazıda kısa kısa bu kestirmelerden bahsetmek istiyorum. Bu blog yazısı bir nevi cheat sheet olsun. Veri Değiştokuşu x=6 y=5 x,y=y,x print x >>> 5 print y >>> 6 Teksatırlık if print “Merhaba” if True else “Dünya” >>> Merhaba Birleştirmeler list1= [“Pazartesi”, “Salı”] list2 =…

Relax Coding

Yazılımcılar, yüksek sesle müzik dinlemeyi severler. Hatta çoğunlukla dinledikleri müzik oldukça gürültülüdür de. Bu konu hakkında daha detaylıca yazmayacağım ama şuradan Özkan Erener’in yıllar önce yazdığı “Yazılım Geliştirmeye Değişik Bir Bakış” başlıklı blogun, orijinal sitenin bu gün aktif olmaması sebebiyle başka bir blogger tarafından araklanmış yazısını, okumanızı tavsiye edebilirim. Ayrıca yazımın bundan sonraki kısmında bu bloga atıflarım olacak 🙂 Yazılımcıların “müzik,…

Symfony ile üretim ortamından ekran görüntülü ve dataylı hata raporlarını email yoluyla almak

Üretim ortamında hata olmaz. Olursa da haberimiz olmaz. Çünkü hata mesajlarını ekranda göstermek tehlikelidir. Zaten son kullanıcı hata mesajını görse de size raporlamaz. Raporlasa da o rapor bizim bir işimize yaramaz. “Aynı hatayı tekrar oluşturup, problemin sebini anlamaya çalışıyoruz” denir, ürüne değer kaybettirilir. Biraz daha tecrübeli geliştiriciler, hemen log dosyasını tarar ama o kadar veri içinden gerçek hatayı bulup çıkarmak…

Project Euler Problem 4: En büyük Palindromik Sayı, PHP ve Python ile Çözüm

Bir palindromik sayı sağdan ve soldan okunduğunda aynıdır. iki basamaklı sayıların çarpımı ile elde edilebilen en büyük palindormik sayı: 9009 = 91 × 99 dır. 3 basamaklıların çarpımı ile elde edilebilen en büyük palindromik sayı kaçtır? Burada en büyük sayı sorulduğu için döngüyü tersten kurmak daha mantıklı olacaktır. en büyük 3 basamaklı sayı 999. Eğer 999’dan geriye doğru gidersek bulduğumuz ilk…

PHP generator function – yield

Python’u yada C#’ı iyi bilenler, daha başlığı okuduklarında, aa PHP’de de mi yield var demişlerdir. Evet PHP de de yield var ama 5.5 versiyonundan itibaren var. Yani daha yeni eklendi sayılır. yield’i yeni duyanlar için örneklerle yield nedir nasıl kullanılır anlatayım. Bunu yaparken en sevdiğim eğitim metodu olan “Bilinenden bilinmeyene” metodunu kullanacağım. Efendim, PHP de fonksiyon yazmayı biliyoruz. Fonksiyonların herhangi biryerde…

SQLAlchemy Model Class Generator for PostgreSQL

Şu üç teknolojiyi bir arada kullanıyorsanız: Python SQLAlchemy (zaten Python‘suz olmaz 🙂 ) PostgreSQL ve benim gibi, önce model class’ı yazmak yerine veri tabanı tablolarını oluşturmayı seviyorsanız. Model class’larını oluşturacak bir reverse engineering scripti zorunlu oluyor. Özellikle de büyük projelerde her bir modeli tek tek yazmak tam bir işkence ve hata yapma ihtimali çok yüksek. Oysa veri tabanı tabloları ER diagramında oluşturulmalı diye…

Hangi Programlama Dili?

Aslında sırada bekleyen yazı, çok daha teknik ve deneysel bir yazı idi. Ancak işler yolunda gitmeyince o yazının çıkması uzadı. Tam da bu esnada, youtube’da bambaşka bir meseleyi araştırırken aşağıdaki videoya rastladım. Öğrencilerim yada eski öğrencilerim hep bana hangi programala dilinin daha iyi olduğunu yada hangi programlama dilleri ile daha kolay iş bulunabileceğini soruyorlar. Aklıma bir blog yazısı ile bu…

Tornado Framework ile subdomainleri tek çatı altında geliştirme

Şu yapı kalsiktir. Bir siteniz vardır örneğin: www.domain.com ve birde bu sitenin yönetimi için admin.domain.com sitesi varıdır. Özünde her iki site de aynı veri tabanını kullanır ve eğer ORM kullanıyorsanız, her iki proje için de ayrı ayrı model sınıfları tanımlamanız gerekir. Tabi eğer iki projeyi tek bir proje olarak geliştirmiyorsanız. Tornado framework, bir Python frameworküdür ve sadece bir framework değil…

Project Euler Problem 3: En büyük Asal Çarpan, PHP ve Python ile Çözüm

13195’in asal çarpanları: 5, 7, 13 ve 29. 600851475143 ‘ün en büyük asal çarpanı nedir? Not: Sorunun çözümüne geçmeden önce asal sayıların bulunması ile ilgili bir bilgi paylaşmak isterim. Genellikle okullarda asal sayılı tespitinde bir sayının kendisinden küçük tüm sayılara bölünüp bölünemediğine bakılır. Örneğin 17 saysının asal olup olmadığına bakmak için 1-16 arasındaki tüm sayılar denenir. Oysaki, bir sayının çarpanları…